Wat is NLP?

Een levensweg met een hart en een visie.
NLP is een van de beste systemen zin persoonlijke ontwikkeling om volgens duidelijker methodieken je leven vorm te geven.
NLP is een systeem om je communicatie met jezelf en anderen zo effectief te maken, dat je doelgericht de veranderingen in je leven kunt maken
die jij zelf graag wilt zien.

Je bent stappen aan het nemen om je verder te oriënteren over NLP. Je hebt er wellicht iets over gelezen of je hebt er misschiet over gehoord, van bekenden of familie die al iets met NLP hebben gedaan. En blijkbaar ben je nieuwsgierig genoeg om te ontdekken wat NLP is en wat het voor jou kan betekenen. We nemen je graag mee op een rondleiding door de rijke en bijzondere wereld van NLP.

Wat is NLP? Goeie vraag. Als je ergens aan begint is wil je natuurlijk eerst weten wat dat is. NLP is een manier om je eigen denken zodanig te organiseren dat het je helpt om gewenste resultaten te realiseren in je leven. Het is een methode

Neuro Linguistisch Programmeren (NLP) is een methodiek die de manier van kijken naar de wereld heeft veranderd en die al bijna 50 jaar bestaat. Het is een systeem dat is ontwikkeld in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw, in een periode waar een groot aantal psychologische stromingen ontstonden en vorm kregen.

In plaats van een eigen stroming te ontwikkelen, keken de pioniers in de vroege dagen van NLP (toen het nog META heette) naar de verschillende bestaande systemen en stelde daar vragen over. De drie belangrijkste grondleggers en ontwikkelaars: Frank Pucelik, Richard Bandler en John Grinder bestudeerde samen met 12 jonge wetenschappers een groot aantal van die stromingen en ontdekten daarmee belangrijke verschillen en essentiële overeenkomsten. De vragen die ze onder andere stelden waren: “Als dit systeem werkt, wat houdt het in, waarom werkt het en uiteindelijk de belangrijkste vraag, hoe werkt het dan.”

Uit deze periode stamt dan ook de basisgedachte dat ieder succesvol resultaat het gevolg is van een proces dat in kaart gebracht kan worden en kan worden herhaald.

Ze onderzochten hoe de toenmalige experts handelden, hoe ze dachten, hoe degenen die uitmuntendheid bereikten zich voelden. Door te kijken naar methodes van die tijd zoals Gestalt therapie (Fritz Perls), Hypnotherapie (Milton Erickson), Familie Therapie (Virgina Satir), Transactionele Analyse (Eric Berne) en vele anderen, vonden ze een manier om de verschillende systemen te ontleden tot zichtbare patronen. Zoals het uit elkaar halen van een wekker en ontdekken hoe de verschillende onderdelen in een bepaald verband met elkaar werken, wisten de META kids te analyseren hoe emoties, gedachten en gedrag met elkaar samenhangen.

NLP is het coderen van hoe mensen hun gedachten, gevoelens, taal en gedrag organiseren om gewenste resultaten te bereiken. Het biedt een methode voor het modelleren (in kaart brengen) van excellente-patronen die zijn ontwikkeld door genieën.

NLP wordt dus ook wel de instructiehandleiding voor je geest genoemd. Een explosietekening van menselijk functioneren.
Het is een systeem dat bestaat uit processen, patronen, methodiek, technieken, uitgangspunten en overtuigingen die veel gebruikt wordt voor het bereiken van persoonlijke groei.

Tegenwoordig kun je NLP misschien wel het best vergelijken met een routeplanner. Je toets is waar je bent en waar je naartoe wilt en je routeplanner laat je dan de weg zien. Met je brein werkt dat ongeveer ook zo. Je leer om een bepaald einddoel te zetten en met de juiste mentale processen (het starten van de routegeleiding) kun je dat einddoel realiseren, als je altijd dezelfde route volgt, krijg je altijd dezelfde uitkomst. Soms moet het systeem worden ge-update. Hetzelfde is waar voor je brein. Soms doe je oude processen steeds opnieuw. Kun je herinneringen niet loslaten, blijven trauma’s aan je kleven of kun je bepaald gedrag niet veranderen. Door NLP toe te passen als een programmeer taal voor je brein, kun je op relatief eenvoudige wijzen je eigen brein dus (her) programmeren.

Waar NLP oorspronkelijk begon als een ontdekkingsreis in psychotherapie en in haar vroegste toepassingen ook als zodanig werd ingezet, ontwikkelden zich razendsnel andere applicaties van NLP. Zo wordt NLP onder andere toegepast voor het geven van trainingen om communicatie te verbeteren en inzichten te ontwikkelen in het functioneren van jezelf en van andere mensen. Je kunt je voorstellen dat dit leidinggevenden krachtige tools geeft om hun boodschap beter over het voetlicht te krijgen en medewerkers te motiveren. In werksituaties is het een methode om collega’s makkelijker met elkaar om te laten gaan. Op individueel gebied kun je leren hoe je makkelijker je doelen kunt realiseren omdat je de expertise van anderen kunt middels seminars, groepstrainingen of in een individuele cliënt-coach-relatie.

Sommige NLP-technieken lenen zich voor een verhelderde en natuurlijker communicatie en vinden daarom hun ingang in verschillende disciplines. Dit loopt uiteen van management en verkoop tot marketing. Maar ook werd NLP getraind als een verhoortechniek in rechercheopleidingen van de Nederlandse politie. NLP wordt ook ingezet ter verbetering van de samenwerking tussen collega’s of voor een betere communicatie met cliënten. Verder wordt het toegepast voor het verbeteren van de motivatie en het verhogen van prestaties in de sport.

NLP is bestemd voor IEDEREEN en kan zowel in de professionele als persoonlijke context gebruikt worden.