juni 12, 2023 in Neuro Linguistisch Programmeren (NLP), Psychologie

Ons brein, de ‘story teller’

Ons brein is een verhalenmaker. Het weeft een web van verhalen, positief of negatief, gebaseerd op bewuste of onbewuste keuzes. Maar waarom zou iemand bewust kiezen voor een negatief zelfbeeld? Dit komt vaak voort uit negatieve overtuigingen die we in de loop van de tijd hebben opgedaan. Overtuigingen zoals ‘ik ben niets waard’, ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik voldoe niet’. Deze zijn vaak het resultaat van wat we in het verleden van anderen hebben gehoord en wat we zijn gaan geloven.

Bewustzijn en onbewustzijn zijn twee zijden van dezelfde medaille, die voortdurend door elkaar heen lopen in ons leven. Ons bewustzijn komt en gaat – tijdens slaap, dagdromen, momenten van automatische piloot – terwijl ons onbewuste altijd aanwezig is, zelfs in slaap. De persoon die we denken te zijn, is slechts een tijdelijk concept van een schijnbaar stabiel systeem dat we onze identiteit noemen. Deze identiteit is het gevolg van alle keuzes die we in ons leven hebben gemaakt.

Elk verhaal dat we onszelf vertellen, is het resultaat van een keuze. Als we horen dat we niet goed genoeg zijn, kunnen we er bewust voor kiezen om dit te accepteren of te verwerpen. Dit proces van besluitvorming kan bewust of onbewust zijn. Vaak, als we niet bewust in het huidige moment leven, hebben we het gevoel dat dingen ons “overkomen”, terwijl we in werkelijkheid de keuze hebben gemaakt om niet actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces.

Deze verhalen, deze overtuigingen, worden gevormd door een reeks bronnen: onze ouders vanaf het moment dat we heel klein zijn (oudste programmering), onderwijzers en leraren (autoriteitsprogrammering), vriendjes en vriendinnetjes (peer group programming), broertjes en zusjes (sibling programming), opa’s en oma’s (tribal programming), TV en (sinds nu) social media (social programming).

Deze verhalen kunnen op elk moment in ons leven worden gevormd, maar het zijn de vroegste verhalen – degenen die het vaakst worden herhaald en het meest geprogrammeerd – die het diepste in ons systeem worden geworteld. Ze kunnen ons gedrag, onze gedachten en gevoelens beïnvloeden, en zelfs de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen.

Maar het goede nieuws is dat we altijd de mogelijkheid hebben om onze bewustzijn te vergroten en deze verhalen te onderzoeken. We kunnen leren hoe we onze denkpatronen kunnen veranderen en een nieuw verhaal kunnen creëren, één dat ons versterkt in plaats van ons naar beneden haalt.

Het vraagt moed, zelfbewustzijn en oefening, maar de beloning is een leven dat meer in lijn is met wie we werkelijk willen zijn. Wanneer we onze negatieve zelfpraat herkennen, kunnen we deze uitdagen en vervangen door positieve, bekrachtigende verhalen. In plaats van te geloven dat we niet goed genoeg zijn, kunnen we kiezen om te geloven dat we waardevol, competent en geliefd zijn.

Het proces van het herschrijven van ons eigen verhaal kan ons soms ongemakkelijk maken. Verandering, zelfs positieve, kan aanvankelijk oncomfortabel zijn. Het kan voelen alsof we onze comfortzone verlaten en het onbekende betreden. Maar net als bij elke reis, is de eerste stap vaak de moeilijkste. Met elke stap die we zetten, wordt de reis makkelijker en de bestemming duidelijker.

Tijdens dit proces is het belangrijk om geduldig te zijn met onszelf. Verandering gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het kan zijn dat we terugvallen in oude patronen voordat we ze volledig kunnen loslaten. Maar met vastberadenheid, geduld en een onwankelbaar vertrouwen in onze eigen mogelijkheden, kunnen we gestaag vooruitgaan.

We zijn niet de som van de verhalen die we onszelf vertellen. We zijn meer dan de beperkende overtuigingen en negatieve zelfpraat. We zijn in staat tot groei, verandering en ongelooflijke veerkracht. En het is deze realisatie die ons in staat stelt om de negatieve verhalen die we onszelf vertellen te overstijgen en te transformeren.

Onthoud dat je altijd een keuze hebt. Je kunt ervoor kiezen om te geloven in de negatieve verhalen die je jezelf vertelt, of je kunt ervoor kiezen om ze te herkennen voor wat ze zijn: slechts verhalen. Je hebt de kracht om je eigen verhaal te herschrijven en jezelf te definiëren op een manier die overeenkomt met je ware potentieel.

Dus, hoe wil je dat je verhaal verder gaat? Welke verhalen wil je loslaten en welke wil je omarmen? Ongeacht je huidige situatie of de uitdagingen die je onderweg tegenkomt, onthoud dat je de hoofdpersoon bent in je eigen levensverhaal. En je hebt de pen in handen om het verhaal te schrijven dat je wilt leven.

Dat is waar de NLP Practitioner Opleiding van BPD een essentiële rol kan spelen. In deze opleiding, krijg je de tools en technieken die je nodig hebt om jouw beperkende verhalen te herschrijven en je volledige potentieel te bereiken.

Je bent de auteur van je eigen levensverhaal en je hebt de kracht om het te veranderen. Ben je klaar om een nieuw hoofdstuk te beginnen, een hoofdstuk dat wordt gekenmerkt door groei, zelfvertrouwen en positiviteit?

Neem vandaag nog de eerste stap. Schrijf je in voor de NLP Practitioner Opleiding van BPD. De pen ligt in jouw handen. Pak deze kans om een positiever, krachtiger verhaal voor jezelf te schrijven. Het is tijd om te kiezen voor een leven dat aansluit bij wie je echt wilt zijn.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree