juni 10, 2023 in Persoonlijke Ontwikkeling, Psychologie

Is de geest wat het brein doet?

Er bestaat in de wetenschap een debat over de relatie tussen geest en hersenen. De twee dominante standpunten zijn: “de geest is wat het brein doet” en “het brein doet wat de geest gebiedt”. De zienswijze die je aanneemt, heeft invloed op hoe je vrije wil en keuzes interpreteert.

Volgens het eerste standpunt, “de geest is wat het brein doet”, zijn onze gedachten het resultaat van de activiteiten van het brein. Aanhangers van dit idee, ook wel ‘materialisten’ genoemd, zien de geest als een bijproduct van het brein. Bijvoorbeeld, depressie wordt in deze zienswijze gezien als een chemische onbalans in de hersenen die gecorrigeerd kan worden met de juiste medicatie.

Het tweede standpunt, “het brein doet wat de geest gebiedt”, stelt dat onze gedachten en keuzes invloed hebben op onze hersenen. Je gedachten en keuzes activeren genen in je hersenen die eiwitten aanmaken en deze eiwitten vormen je gedachten.

Deze visie wordt ondersteund door onderzoek van Nobelprijswinnaar Eric R. Kandel en vele andere neurowetenschappers. Zij toonden aan dat onze gedachten de structuur en functie van onze hersenen kunnen veranderen.

Volgens dit tweede standpunt, hebben we controle over onze reacties op gebeurtenissen en omstandigheden. Hoewel het leven onvoorspelbaar is, kunnen we wel bepalen hoe we reageren. Door onze gedachten en keuzes te sturen, kunnen we de structuur van onze hersenen beïnvloeden.

Onderzoek toont aan dat 75 tot 98 procent van mentale en fysieke ziekten gelinkt kan worden aan onze gedachten. Dit suggereert dat slechts 2 tot 25 procent van deze ziekten te maken heeft met onze omgeving en genen. Het impliceert dat onze gedachten een grote invloed hebben op onze gezondheid.

Onze gedachten en reacties op gebeurtenissen vormen de architectuur van onze hersenen. Zowel wetenschap als religieuze teksten tonen aan dat we geprogrammeerd zijn voor liefde en optimisme. Wanneer we kiezen voor negatief denken, lijdt de kwaliteit van onze hersenarchitectuur en daarmee onze mentale en fysieke gezondheid.

Het onderzoek gaat verder en suggereert zelfs dat ons DNA van vorm kan veranderen op basis van onze gedachten. Negatieve gedachten kunnen de structuur van ons DNA veranderen en stress veroorzaken in ons lichaam. Maar deze veranderingen zijn niet permanent. Positieve gevoelens van liefde, vreugde, waardering en dankbaarheid kunnen de negatieve veranderingen omkeren.

Het is duidelijk dat onze gedachten en gevoelens krachtig zijn en een grote invloed hebben op ons fysieke en mentale welzijn. We hebben de kracht om onze reacties op de wereld om ons heen te sturen en daarmee onze hersenen en ons lichaam positie te beïnvloeden.

Het besef van deze kracht is zowel geruststellend als uitdagend. Het stelt ons in staat om onze gezondheid en ons welzijn in eigen handen te nemen, en benadrukt tegelijkertijd de verantwoordelijkheid die we hebben om onze gedachten en emoties zorgvuldig te kiezen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs mensen die te maken hebben met zware ziektes, zoals HIV, een aanzienlijke verbetering in hun weerstand tegen de ziekte kunnen ervaren door simpelweg positieve gedachten en gevoelens te cultiveren. Dit onthult de opmerkelijke mogelijkheid dat we, door te functioneren in een liefdevolle, positieve modus, op elk moment kunnen herstellen.

Dus, laat deze kennis je niet intimideren, maar inspireren. Onthoud dat je geen speelbal bent van je omgeving, maar dat je de schepper bent van je eigen realiteit. Jouw gedachten hebben de macht om je hersenen, je lichaam, en uiteindelijk je leven te veranderen.

Wil je meer weten over wat de visie van BPD is op deze discussie? Lees dan ook het artikel: de wisselwerking tussen geest en brein, een wetenschappelijke beschouwing op het kip en ei dilemma.

Wil je echt de diepte induiken en leren hoe je brein en geest samenwerken? Meld je dan aan voor de NLP-opleiding die in september start bij BPD Training. Word architect van je eigen leven. Schrijf je in via bpdtraining.nl. Je toekomst begint nu!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree